Yüzbinlerce öğrencinin hayallerindeki üniversiteye yerleşebilmek için yarışacakları 2021 YKS bu yıl 26 ve 27 Haziran tarihlerinde gerçekleşecek ve adaylar 4 Ağustos’tan itibaren sınav sonuçlarını görebilecekler. Bu yıl YKS ile ilk kez karşılaşacak olan öğrenciler için Adana Güney Başak VİP Kurs Merkezi eğitmenleri 10 başlıkta YKS’ye dair bilinmesi gereken her şeyi derledi. İşte on başlıkta YKS:
YKS içerisinde TYT adı verilen ve bütün adayların katılacağı Temel Yeterlilik Testi, AYT adı verilen Alan Yeterlilik Testi ve YDT adı verilen Yabancı Dil Testi olmak üzere üç adet sınav barındırıyor.
Üç oturum halinde düzenlenecek YKS’nin ilk aşaması olan TYT 26 Haziran’da düzenlenirken YDT ve AYT oturumları önceden de açıklandığı gibi 27 Haziran günü gerçekleştirilecek. Son yıllarda ortalama olarak YKS’ye başvuru yapan aday sayısı 2 buçuk milyonu buluyor. Bu adaylardan 1 milyon 700 bini AYT oturumuna katılırken YDT’ye ise 130 bini dahil oluyor.
YKS’ye katılan öğrencilerin yaklaşık olarak yüzde 38’i sınava ilk defa girecek olan 12. Sınıf öğrencilerinden oluşurken yüzde 62’lik bir kısmının ise liseden daha önce mezun olmuş ve daha önce de sınava girmiş adaylardan oluştuğu biliniyor.
TYT aşaması dört temel testten oluşuyor. Bu sınav, Türkçe ve Temel Matematik testlerinde 40’ar soru, Sosyal Bilimler ve Fen Bilimleri Testinde 20’şer sorudan oluşuyor. Bu soruları cevaplamaları içinse öğrencilere 135 dakika süre tanınıyor. AYT oturumunda ise dört temel test mevcut. Fakat bu oturumda adaylar kendi istedikleri puan türlerine göre testleri yanıtlıyorlar. Yabacı dil ve filoloji bölümlerine girecek öğrenciler ise YDT testine katılıp beş farklı dilde sunulan seçeneklerden birini yanıtlıyor. AYT için öğrencilere 180 dakika süre tanınırken YDT’ye katılan öğrenciler ise 120 dakika içinde soruları cevaplamaya çalışacaklar.
YKS’de başarılı olmanın ilk aşaması puan barajlarını geçebilmiş olmak. Bu noktada iki farklı baraj puanı mevcut… İlki TYT oturumunda 150 veya üzerinde puan almak, ikincisi ise AYT oturumunda veya YDT oturumunda 180 puanı geçmiş olmak. Öğrencilerin tercih yapabilmek için bu iki barajdan en az bir tanesini geçebilmiş olması gerekiyor. 180 baraj puanını aşabilmek için AYT veya YDT’de yöneltilen soruların yüzde 20’sini doğru yapmak yani 16-17 net çıkarmak yeterli oluyor. TYT’deki 150 puan barajını aşabilmek için ise 15-16 net çıkarmak gerekiyor.
Elbette değişiklik gösteriyor. Çünkü her yıl soruların zorluk derecesi ve sınava katılan öğrencilerin başarı seviyesi ile ortaya çıkan ortalama ve standart sapma oranları her yıl farklılık gösteriyor. Baraj puanlarına ulaşmak için kimi yıl bir net fazla kimi yıl ise bir net eksik yapmak gerekebiliyor. Sınav sonuçlarını hesaplamak için kullanılan katsayı değişmese de bu katsayının çarpılacağı değerlerde ortaya çıkan değişiklikler bu sayıların da değişmesine neden oluyor.
Var. Bu barajlar sınavdan çok tercihlerle ilgili barajlardır ve “sıralama barajı” diye adlandırılırlar. Kimi bölümlere girerken öğrencinin yerleştirme sıralamasının bu barajların üstünde olması gerekiyor. Örneğin Tıp Fakültesi sayısal puan türünde ilk 50 bin içerisinde öğrenci kabul ederken, Eczacılık Fakültesi için ilk 100 bin öğrenci arasında yer almak gerekir. Yerleşmek istediğiniz bölümün sıralama barajını aşmanız gerekir.
Önceki yıllarda iki test zorunluluğu varken şu anda bu zorunluluk tek teste düşürülmüş durumda. TYT’de bir öğrencinin puanının hesaplanabilmesi adına Türkçe veya Matematik testlerinin en az birinden yarım net yapması zorunlu tutuluyor. Adayların iki yanlış cevabına karşılık bir doğru cevap yapması yarım net anlamına geliyor. Aynı durum AYT için de geçerli.
Elbette cevaplayabilirler. Kimi öğrenciler yalnızca bir puan türünden seçim yapabilecekleri gibi kimi öğrenciler birden çok puan türünden tercih yapabilirler. Bundan ötürü AYT’de yer alan dört testten de soru cevaplayabilirler. Ancak mevcut süre çoğu zaman dört testin tamamını çözebilmek için yeterli olmuyor.
TYT bütün öğrencilerin katıldığı ortak bir sınav olduğundan ötürü lise müfredatında yer alan ortak konulardan oluşuyor. Lise 9 ve 10. Sınıf konularından meydana gelen bu sorular bilgiden ziyade yorum ve analiz yeteneğini ölçen sorular oluyor. AYT oturumuna gelindiğinde ise 11. ve 12. sınıf konularından ve kazanımlarından oluşan, bilgiyi ölçen sorular karşımıza çıkıyor.
Adana Güney Başak VİP Kurs Merkezi olarak geçmişten bugüne çok sayıda öğrencimizin hayallerini kurdukları üniversitelerin, hayallerini kurdukları bölümlerine yerleşmelerine yardımcı olmanın gururunu yaşıyoruz. Adana YKS kursu Güney Başak VİP Kurs Merkezi’nin YKS, TYT-AYT, LGS ve okul derslerine takviye kursları için bizi arayabilir veya Güney Başak internet adresimizden detaylı bilgi edinebilirsiniz.