2021 YKS’ye yaklaşık 50 gün kaldı. Adana Güney Başak VİP YKS Kursu, sınava girmeye hazırlanan öğrencilerin zihnini meşgul eden bütün soruları cevaplandırıyor. Hayallerindeki üniversite ve bölümü kazanabilmek için yarışacak milyonlarca öğrenci, YKS’de hangi dersten kaç soru gelecek, soru tipleri nasıl olacak, hangi konular daha önemli gibi sorularla boğuşuyor. Adana YKS kursları arasında en büyük tecrübe ve başarıya sahip olan Güney Başak VİP YKS Kursu, uzman eğitmenleri bütün soruların cevaplarını sizler için bir araya getirdi.
TYT daha çok okuduğunu anlama becerisini ölçen sorulardan oluşurken AYT’de çözebilmek için bilgi gerektiren sorular çıkacak.
Hayalindeki üniversiteye ve bölüme girebilmek adına iki buçuk milyon öğrencinin ter dökeceği YKS, bu yıl 26 ve 27 Haziran 2021 tarihlerinde yapılacak. Sınav üç oturum şeklinde düzenleniyor. Bunlardan ilki Temel Yeterlilik Testi (TYT) iken ikincisi Alan Yeterlilik Testi (AYT). Üçüncü olarak da Yabancı Dil Testi (YDT)…
Sınava doğru geri sayımın hızlanmaya başlaması öğrenciler üzerinde kötü bir baskıya neden oluyor. “Eksiklerimi tamamlamak için 50 günüm daha var” yerine “50 gün kaldı ben şimdi ne yapacağım?” kaygısı öğrencileri etkisi altına alıyor. Kaygı ve stres ise sınavlardaki başarısızlıkların temel etkeni… Güney Başak VİP YKS Kursu kurucusu Mehmet Akif Çörten öncülüğünde Güney Başak eğitmenleri öğrencilere kalan süreyi nasıl değerlendirmeleri gerektiği hakkında ipuçları hazırladı.
Sınavdaki başarısızlığa neden olan temel hatalardan biri kalan zamanı azımsamak olacaktır. Doğru planlandığı taktirde 50 günde yetişmeyecek hiçbir eksik yoktur. Bu yüzden öğrenciler kendilerini aşağılara çeken psikolojik tuzaklardan kendilerini korumalıdır.
Doğru planlandığı, tekrar edilmesi gereken konular listelenip günlük hedeflere bölündüğü, denemelerdeki yanlışlar gözetilerek tekrar listesi sürekli güncellendiği taktirde endişe edilecek bir şey yoktur.
Sınava 50 gün kala ihmal edilmemesi gereken en önemli unsur deneme sınavlarıdır. Hem hangi konularda eksikliğiniz olduğunu tespit edip üzerine gitme şansı tanır hem de sınav anının provasını defalarca yapmış olmak, sınav anındaki her şeyi doğru yönetmenizi sağlar. Bu yüzden deneme sınavı çözmeyi ve bunu gerçek sınav koşullarına uygun şekilde yapmayı asla ihmal etmeyin.
Uyku saatlerinizi düzenleyin ve uykusuz kalmayın. Unutmayın ki disiplin sabahtan akşama kadar çalışmak değildir. Her gün aynı saatte işin başına geçmek ve hedefinizi tutturana kadar çalışmaktır.
“Verilen Bilgiyi Analiz Edebilme, Okuduğunuz Metni Anlama Yeteneği, Başarının Anahtarı”
Adana Güney Başak VIP YKS Eğitim Merkezi, geçmiş yıllardaki YKS sorularını analiz ederek yaklaşan sınavda bizi nelerin beklediğine dair öngörülerde bulundu.
2021 TYT’de Türkçe sorularının içeriğinin şu şekilde olması bekleniyor: Sözcükte ve söz öbeğinde anlam konusundan 3 soru beklenirken, deyimlerden 1 soru, cümlede anlam ünitesinden 3 soru çıkacağı tahmin ediliyor. Toplamda 26 adet paragrafta anlam sorusu geleceği beklenen sınavda yazım kurallarından 2, noktalama işaretlerinden 2, sözcük yapısından 1 ve cümle öğelerinden 1, sözcük türlerinden de 1 soru olmak üzere toplam 40 soru bizleri bekliyor. Anlam sorularının büyük yer kaplayacağı Türkçe testlerinde hızlı okuyan ve okuduğunu doğru şekilde anlayıp analiz edebilen adayların avantajlı olacağı düşünülüyor.
AYT oturumuna geçildiğinde ise konu dağılımı şu şekilde olacak: Genel anlam sorularından 6, 9. Sınıf müfredatından 4 soru, şiir bilgisi ve tür bilgisinden 7 soru bekleniyor. 10. Sınıf müfredatında bulunan geçiş dönemi edebiyatı, divan edebiyatı ve halk edebiyatı gibi konulardan ise 6 soru beklenmekte. 11.sınıfta işlenen Tanzimat Edebiyatı, Milli Edebiyat, Edebi Akımlar, Servetifünun gibi konulardan ise toplamda 6 soru gelmesi bekleniyor. Buna karşın 12. sınıf konuları olan Cumhuriyet Edebiyatı Şiirinden 1 soru bekleniyor. 2021 AYT’de bizleri 24 soru bizleri bekleyecek.
Fen Bilimleri testinin TYT kapsamında ağırlıklı olarak 9. ve 10. sınıf müfredatından oluşması bekleniyor. Buna karşın AYT’de 11 ve 12. Sınıf konuları daha çok yer kaplayacak. Fen Bilimleri alanında ezber bilgi yerine yorum ve analiz yeteneği gerektiren soruların çoğunlukta olması bekleniyor. Fizik alanında madde ve özellikleri, optik ve dalga, elektrik ve mekanik; Kimya alanında periyodik cetvel, kimyasal türler arası etkileşimler, atom, asit ve bazlar, mol kavramı ve karışımlar; Biyoloji alanına gelindiğinde ise hücre, canlı çeşitliliği ve sınıflandırma, kalıtım, ekosistem, hücre bölünmesi gibi konular sınavın ana omurgasını oluşturuyor.
AYT oturumuna geçildiğinde Fizik için mekanik, elektrik ve manyetizma ve modern fizik önemli hale geliyor. Kimya alanında modern atom teorisi, çözeltiler, elektrokimya, kimyasal tepkimelerde denge ve organik kimya önemli yer kaplıyor.
İnsan fizyolojisi, protein sentezi, komünite ve popülesyonlar, canlılar ve çevre gibi üniteler de AYT Biyoloji testinin konularını oluşturuyor.
TYT Matematik, matematik bilimine dair şeylerden ziyade hayatın içinden, okuduğunu hızlı anlayıp analiz edip çözümleyebilen öğrencilere avantaj sağlayan bir test. Genellikle 9 ve 10. sınıf konuları, TYT Matematik testinin içeriğini oluşturuyor.
AYT oturumuna gelindiğinde Matematik testi 11. Sınıf müfredatında bulunan trigonometri ünitesi ve 12. sınıf konusu çember aritmetiği arasındaki bütün üniteleri kapsıyor. Konulara göre soru dağılımı hemen hemen eşit durumda. Bunun yanı sıra her iki oturumda da onar adet Geometri sorusu bekleniyor.
MEB’in hazırladığı yeni müfredatın ardından yalnızca 2 TYT geçti. Bu iki sınavda da Felsefe dalındaki hemen her konudan soru çıktı. Ancak yine de 11. sınıf ünitelerinin daha çok soru çıkardığı da gözlemlerimiz arasında.
Tarih alanında İlk ve Orta Çağlarda Türk Tarihi ünitesinden 1 soru, İlk Türk İslam Devletleri ünitesinden 1, Osmanlı Tarihi ünitesinden 1, İnkılap Tarihi kısmından ise 2 soru ile karşılaşmamız bekleniyor. AYT 1 oturumunda ise bütün sınıf ve konular arasında dengeli bir dağılım söz konusu.
Coğrafya alanında nüfus ve nüfusun dağılımı, bölge kavramı, iklim, doğal afetler, coğrafyanın bölümleri ve alt dalları, bitki türleri, topoğrafya, kayaçlar önemli konular arasında. AYT oturumuna gelindiğinde Nüfus ve Göç kavramları, Türkiye’nin ekonomisi, bölgesel kalkınma projeleri, küresel ve bölgesel kuruluşlar, ekosistem, biyoçeşitlilik, doğal kaynaklar, global ticaret ve çevre sorunları ile ilgili soruların çıktığı geçmiş TYT ve AYT sınavları incelendiğinde karşımıza çıkmış bulunuyor.
Din Kültürü Ahlak Bilgisi testi ise Hz. Muhammed’in şahsiyeti, bilgi edinme yöntemleri arasında vahyin yeri, inanç ve ibadet arasındaki ilişki, Türklerin din anlayışını şekillendiren şahsiyetler, din ve akıl, ibadetlerde temel ilkeler gibi konulardan oluşacak.
Adana’da LGS, YKS, TYT, AYT gibi sınavlarda başarının en doğru adresi Adana Güney Başak VİP Eğitim Kursu, öğrencilerine en kaliteli eğitimi, en doğru rehberliği vermeye ve evrensel kalitede eğitim standartlarını öğrencilere sunmaya devam ediyor. Adana’da LGS, YKS ve diğer pek çok sınavda başarılı olmak için guneybasak.com.tr sitemizi inceleyebilir, erken kayıt avantajlarından yararlanmak için guneybasak.com.tr/iletisim sayfasındaki iletişim kanallarından bize ulaşabilirsiniz.