2023 yılı YKS’ye başvurular rekor düzeyde. Temel Yeterlilik Testi için 3 milyon 527 bin 463 aday başvuru yaparken, Alan Yeterlilik Testi AYT için başvurular 2 milyon 573 bin 136 kişi olarak ilan edildi. Bunun yanı sıra Yabancı Dil Testi YDT’de 338 bin 14 aday başvuru gerçekleştirdi. Sınavda bir milyon personel görev yapacak. Dikkat çeken bir başka konu da 34 yaşını tamamlayan kadın adaylara yönelik özel kontenjan hazırlanması. Milyonlarca öğrencinin hayallerindeki üniversite ve bölümlere yerleşebilmek için yarışacakları YKS maratonu ile ilgili son gelişmeleri özel dershaneciliğin lider ismi Güney Başak VIP Eğitim Kurumları sizler için derledi.
Sınavın ilk oturumu olan Temel Yeterlilik Testi TYT, 17 Haziran cumartesi günü Türkiye saatiyle 10.15’te gerçekleştirilecek. Adaylar Fen Bilimleri, Sosyal Bilimler, Temel Matematik ve Türkçeden kendilerine yöneltilen 120 soruyu, 165 dakika içerisinde yanıtlamaya çalışacaklar.
18 Haziran Pazar günü de sınavın ikinci oturumu olan Alan Yeterlilik Testi AYT gerçekleştirilecek. Sınav yine saat 10.15’te başlayacak ve bu defa adayların 160 soruyu yanıtlamak için 180 dakika zamanları olacak. Türk Dili ve Edebiyatı, Matematik, Fen Bilimleri ve Sosyal Bilimler 1- 2 testleri AYT’nin içeriğini oluşturacak.
Hemen ardından aynı gün saat 15.45’te sınavın üçüncü oturumu YDT yani Yabancı Dil Testi başlayacak. Almanca, İngilizce, Rusça, Fransızca ve Arapça üzerine gerçekleştirilecek sınavda öğrencilerin 120 dakikalık bir zamanları olacak. Hangi dil için başvuru yapılmışsa o dilde hazırlanan soru kitapçığı adaylara verilecek.
TYT ve AYT oturumlarında saat 10.00’dan sonra YDT oturumunda ise 15.30’dan sonra gelen öğrenciler sınav binalarına alınmayacaklar. Adayların gelirken yanlarında fotoğraflı ve geçerli kimlik belgeleri ile sınav giriş belgelerini getirmeleri gerekiyor.
YÖK bu yıl ülkemizin yaşadığı büyük deprem felaketinden olumsuz etkilenen depremzede öğrenciler için yeni bir uygulama başlattı. Depremin etkili olduğu illerde ikamet eden öğrenciler için kendi şehirlerindeki üniversitelere yerleşirken genel kontenjanı azaltmadan yüzde 25’lik ek bir kontenjan ayırdı.
Çukurova, Dicle, Fırat, Adıyaman, Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji, Gaziantep İslam Bilim ve Teknoloji, Gaziantep, İnönü, İskenderun Teknik, Korkut Ata, Turgut Özal, Kahramanmaraş İstiklal, Kahramanmaraş Sütçü İmam, Hatay Mustafa Kemal ve Kilis 7 Aralık üniversiteleri bu proje kapsamında yer alıyorlar.
Diğer taraftan vakıf üniversitelerinde yer alan her bir bölüm için kanunen zorunlu olan yüzde 15’lik burslu öğrenci kontenjanının üzerine depremzede adaylar için de artı birer kontenjan ayrılacak.
YKS’nin bu yıl başlayan bir diğer uygulaması da 34 yaş ve üzeri kadın adaylar için özel kontenjan ayrılması. Bu uygulama dahilinde devlet üniversitelerinin merkezi yerleştirme usulüne göre öğrenci alan lisans ve ön lisans programlarında özel kontenjanlar ayrıldı.
Uygulamadan yalnızca daha öncesinde herhangi bir lisans programından mezun olmayan kadın adaylar faydalanabilecek. Öncesinde ön lisans mezuniyeti olan 34 yaş üzeri kadın adaylar da yalnızca lisans programları için ayrılan özel kontenjanları kullanabilecekler.
YKS’de başarıya giden en kısa yol Güney Başak VIP Eğitim Kurumları ile sınavla ilgili gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi takibe devam edin.