6 Haziran'da yapılıcak Liselere Geçiş Sınavı (LGS)’ye artık bir haftadan daha az bir süre kaldı. Milyonlarca öğrenci sınava hazırlıkta son düzlüğe girdi. Bu aşamada öğrencilerin psikolojisinin iyi olması önem kazanıyor. Güney Başak VİP Kurs Merkezi Kurucusu Mehmet Akif Çörten, LGS’ye girecek öğrencilerin psikolojisini olumlu etkileyecek etkenleri sıraladı. İşte öğrencilerin psikolojisini olumlu etkileyecek şeyler...
Öğrencilerin sınava rahat bir şekilde girmesi, zihinsel performanslarının zirve yapması için bugünden itibaren uyku düzenine dikkat edin. Sabah erken kalkıp akşam erken yatın. Yani sınav günü sabah kaçta kalkacaksanız o saate göre şimdiden hayatınızı düzene sokup o saatte kalkın. Şunu unutmayın, uyku ile öğrenme yakından alakalıdır. Konforlu bir uyku için yatmadan 3-4 saat önce yemeği kesmek gerekiyor. Bunun yanında uyumadan 1 saat önce bilgisayar ve telefon gibi radyasyon yayan cihazlardan kaçınmak da daha rahat bir uyku anlamına gelmektedir.
Sınav günü ihmal etmeyeceğiniz en önemli rutinlerden biri kahvaltı etmektir. Bunun için şimdiden sabah kahvaltısı düzenine uyum sağlamaya çalışın. Kahvaltıda şekerli , tuzlu ve aşırı yağlı besinlerle zihinsel performansınızı düşürmeyin. Beslenme düzenindeki değişiklikler bağırsaklarda etkili olur ve sınav günü performansınızı olumsuz etkileyebilir. Şimdiden beslenmenize dikkat edin, Omega-3 alın. Çünkü Omega-3, zihnimizde nöronlar arası iletişimin sağlıklı bir şekilde işlemesinde etkilidir.
Hareket Eksik Edilmemeli!
Sınavlara hazırlanan öğrencilerin en büyük sıkıntıları sınava motive olunamaması, enerjinin düşük olmasıdır. Özellikle pandemi nedeniyle aylardır ekran karşısında olan öğrenciler hareket etmedikleri için enerji santrali olan mitokondriler kendilerini kapatmaya başladı. Bu durum da motivasyon düşüklüğüne neden olmaktadır. Tembellik ve oturduğu yerden kalkmama isteği doğurmaktadır. Bu olumsuz etkilerden kurtulmak için özellikle bugünlerde her gün en az 7500 adım atmaya çalışın. Ne kadar hareket ederseniz enerjiniz de o kadar fazla olur ve sınava motivasyonunuz artır.
Öğrencileri sınavda olumsuz etkileyen durumlardan biri aşırı heyecandır. Heyecanı kontrol altına almak için “diyafram nefesi” tekniği kullanılmalıdır. Heyecanlandığınızda vücudun alacağı oksijeni artırmak gerekir. Böylece hem zihinsel performansınız artar hem de heyecan katsayınız düşer. Diyafram nefesinde 3 şeye dikkat edilmelidir. Birincisi burundan nefes alıp ağızdan vermektir. Burundan alınan hava ciğerlere oluşmadan önce temizlenir, ılınır, nemlenir ve böylece kaliteli bir hava alınmış olur. İkinci husus; nefes esnasında omuzları ve göğüs kafesini oynatmadan diyafram kasını aşağıya indirerek, yani ciğerlerin genişlemesini sağlayarak nefes almayana çalışın. Diyafram nefesi almadan önce derin nefes almaya çalışırsanız oksijeni yeterli alamazsınız. Son olarak ise göbeği şişirerek nefes almaya çalışın. Yaklaşık 3-4 saniye burundan nefes alıp yaklaşık 3-4 katı bir süre içinizde tutun ve aldığınız sürenin iki katı kadar sürede nefes verin. Akşam böyle nefes alırsanız uykunuz rahat olur. Ders çalışmadan önce yaparsanız zihniniz açılır ve daha kolay öğrenirsiniz. Sınava başlamadan önce bu şekilde nefes alırsanız adrenalin seviyeniz ve heyecanınız düşer.