Milli Eğitim Bakanlığının düzenlediği 2023 LGS’nin ardından tercih ve yerleştirme kılavuzu da yayınlandı. Öğrenciler bu kılavuza erişebilecek ve 3-19 Temmuz tarihleri arasında tercih işlemlerini yapabilecekler. Buraya tıklayarak kılavuzu görüntüleyebilirsiniz. LGS’de başarının değişmeyen adresi Güney Başak VIP Eğitim Kurumları LGS tercih ve yerleştirme sürecine dair merak edilenleri sizler için anlattı.
Merkezi sınav puanına göre öğrenci kabul eden proje okulları, fen liseleri, mesleki ve teknik Anadolu liseleri ve sosyal bilimler liseleri tercihlere ve başarı sıralarına göre yerleştirme yapacak. Öğrenciler bu grupta yer alan okullardan 10 tercihte bulunabilecek.
Aynı okulu tercih eden adayların puanının eşit olması halinde önce okul başarı puanına sonrasında da 8,7,6. Sınıflardaki yıl sonu başarı puanına bakılacak. Sekizinci sınıftaki özürsüz devamsızlık sayısı ve doğum tarihi bile yerleştirme sırasında önem kazanabilecek.
Yerel yerleştirme işlemlerinde okulların konumu, kontenjanı ve türü gözetilerek hareket edilecek. İl ve ilçe Milli Eğitim Müdürlüklerinin oluşturduğu Ortaöğretim Kayıt Alanlarındaki okullara öğrencileri; ikamet adresleri, okul başarı puanları, devamsızlık sayısı gibi kriterlere bakarak öğrencileri yerleştirecek. Eşitlik halinde ise bu defa sekizinci, yedinci ve altıncı sınıftaki yılsonu başarı puanları önem kazanacak.
Sınava katılan ve merkezi sınavdan puan alan öğrenciler de dahil olmak üzere bütün öğrenciler yerel yerleştirme tercihinde bulunacaklar. Yerel tercih yapmadığınız taktirde sistemde merkezi sınavla öğrenci alan okullar ekranı açılmayacak.
Yetenek sınavı ile öğrenci kabul eden okullar ve özel ortaöğretim kurumlarına kesin kayıt işlemini tamamlamadıysanız tercihte bulunamayacaksınız. Tercih işlemleri sırasında okulların üç gruba ayrıldığını göreceksiniz. Bunlar Yerel Yerleştirme, Merkezi Yerleştirme ve Pansiyonlu Okullar… Merkezi sınava girmeyen öğrenciler ise yalnızca iki grup içerisinden tercih yapabilecekler.
Öğrenciler ilk aşamada yerel yerleştirme ile öğrenci kabul eden okulların yer aldığı ekrandan tercihte bulunacaklar. Bu aşamada seçtikleri ilk üç okulun kendi kayıt alanlarından olması gerekiyor. Bunun haricinde iki okul daha ekleyerek toplamda 5 tercih yapılabilecek. Bunun yanı sıra öğrenciler aynı okul türünden en fazla üç adet tercih yapabilecek.
5 Yerel, 10 merkezi, 5 de pansiyonlu okul olmak üzere toplamda 20 adet okul tercih edilebilecek.
Birinci aşamada yerel yerleştirme ekranındaki yeşil renk, öğrencinin kendi kayıt alanındaki okulları, mavi renk ise komşu kayıt alanlarındaki okulları gösterecek. Kırmızı renk de öğrencinin kayıt alanı dışındaki okulları temsil edecek.
Geçtiğimiz yıl olduğu gibi LGS yerleştirmelerine esas nakil işlemleri bu sene de iki dönem boyunca devam edecek.
Ortaöğretim Kurumlarına Tercih ve Yerleştirme işlemleri 26 – Haziran ve 19 Temmuz tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Özel Öğretim Kurumlarına kayıtlarını tamamlayan öğrenciler için tercih ekranı açılmayacak. Kayıtlarını iptal ederlerse tercihte bulunabilecekler. 24 Temmuz günü Milli Eğitim Bakanlığının resmi internet adresinde yerleştirme sonuçları ve boş kalan kontenjanların açıklanması bekleniyor.
Ülke genelinde toplamda 2 bin 492 adet lise, merkezi sınav puanına göre yeni öğrencilerini kabul edecek. Bu okulların toplam kontenjanı 206 bin 414. Bu kontenjanın 71 bin 22 tanesi Anadolu Liselerine ait. Fen liseleri 40 bin 470 kontenjana sahip. Anadolu İmam Hatip Liseleri 42 bin 356 kontenjanla Anadolu Liselerini takip ediyor. Sosyal Bilimler Liselerinin kontenjanı 10 bin 740. Mesleki ve Teknik Anadolu Liseleri ise 41 bin 826 öğrenci ile buluşacak.
Ülkemizin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan kendi sosyal medya hesapları üzerinden yaptığı bir paylaşımla depremzede öğrencilerin mağduriyetini giderebilmek için gereken önlemleri alacaklarını duyurmuştu. Bu bağlamda sınavla öğrenci alan okulların her şubesi için 2 adet ek kontenjan açılacağının müjdesini verdi.
LGS ve YKS süreçlerine dair gelişmelerden anında haberdar olmak için Güney Başak VIP Eğitim Kurumlarını takip etmeye devam edin.