Anasayfa Medya Duyurular LGS ve YKS Adayları İçin Uzmanlardan Çalışma Tavsiyeleri
LGS ve YKS Adayları İçin Uzmanlardan Çalışma Tavsiyeleri

LGS ve YKS Adayları İçin Uzmanlardan Çalışma Tavsiyeleri

Okulların açılmasından itibaren LGS’ye hazırlanan sekizinci sınıf öğrencileri ve YKS’ye hazırlanan 12. Sınıf öğrencileri kritik bir döneme girmiş oldu. Sekizinci sınıf öğrencileri hayallerindeki liseyi kazanabilmek için çabalarken, on ikinci sınıf öğrencileri YKS için son sekiz aylık periyoda girmiş durumda. Peki bu sınavlarda başarıya ulaşabilmek için nasıl bir çalışma programına ihtiyaç var? Adaylar sınava hazırlıkta tempolarını ne zaman yükseltmeli? Karşılaştıkları zorlukları nasıl atlatmalı? Adana’da LGS ve YKS başarısının değişmeyen adresi Güney Başak VIP Eğitim Kurumları, uzman görüşlerini YKS ve LGS adayları için anlattı.

Milyonlarca öğrenci için yaşamlarının önemli dönüm noktalarından biri olan LGS merkezi sınavına 2024 yılında 1 milyon 38 bin 544 öğrenci başvurdu. Sınava başvuru yapan adayların ise 992 bin 906’sı merkezi sınava katıldı. YKS’de ise yaklaşık olarak üç milyon aday yarıştı. Önümüzdeki YKS ve LGS için hazırlıklara erken başlayan adaylar önemli bir avantaj elde ettiler. Çalışmayı erteleyenler ise stres faktöründen dolayı olası sorunlarla karşı karşıya kalacaklar. Zira zorlu ve uzun maratonlarda olası konsantrasyon kayıplarına karşı çalışmaya erken başlamak önemli bir avantaj sağlıyor. Uzmanların ortaklaştığı bir konu ise çok çalışmanın değil istikrarlı ve sistemli çalışmanın YKS ve LGS’de başarıyı getirdiği…

Peki çalışma planı nasıl olmalı ve sekiz aylık çalışma stratejisi nasıl hazırlanılmalı? Eğitim uzmanlarının sınava hazırlanan adaylara önerilerini Güney Başak VIP Eğitim Kurumları anlattı.

İlk Olarak Kendinize Doğru Soruları Sorun

Sınava hazırlanan adaylar ilk olarak kendilerine bu sınavı gerçekten kazanmak isteyip istemediklerini dürüst bir şekilde sormalılar. Eğer bu soruya net bir şekilde evet diye cevap verebiliyorlarsa ikinci adıma geçmeliler. O da başarıya ulaşabilmek için ne yapılması gerektiği… Hiçbir başarının tesadüf olmadığı unutulmamalı. Başarıya ulaşmanın koşullarından biri de hem hazırlık sürecinde hem de sınav anında zaman yönetiminin doğru şekilde yapılabilmesi. Sınava kadar önünüzde olan zamanı en verimli şekilde değerlendirmenin yolu ise mantıklı bir çalışma planı yapmak.

Ailenizi Görmezden Gelmeyin

Bir öğrencinin YKS ve LGS’de başarıya ulaşması için ailesinin önemli bir rol oynaması gerekiyor. Sınava hazırlanırken öğrenciler aile bireyleriyle iletişimlerini kesmemeli. Hatta daha iyi bir diyalog kurabilmek için çabalamalılar. Ailelerin olumsuz cümlelerle çalışma serüveninizi baltalamasına izin vermeyin ancak sizi motive edip, duygusal destek sağlamak için çabalamalarına da engel olmayın.

Kendinize Karşı Dürüst Olun

Merkezi sınavlarda başarıya ulaşabilmek için bazı altın anahtarlar var. İlk olarak adayın ya kazanamazsam korkusuyla kendini aşağıya çekmemesi tam aksine cesur olması gerekir. Kendinizi kandırmak yerine kendinize karşı dürüst olmalısınız. Örneğin yeterince çalışmıyorsanız, bunun için bahane üretmek yerine kendinize bunu dürüst bir şekilde ifade edin. Eksik taraflarınızı nesnel bir gözle değerlendirin. Unutmayın ki size yardım edecek en önemli faktör kendinizden başkası değildir.

Kitap Okuma ve Paragraf Soruları Arasındaki İlişki

LGS ve YKS’de adaylar için en zorlu bölümlerden biri de uzun ve soyut anlatımlardan oluşan paragraf soruları. Hatta artık matematik ve fen gibi sayısal branşlarda da uzun paragraflar içeren sorular yer alıyor. Bu durum, sınav sisteminin kitap okuyan adaylarla okumayan adayları ayırt etme isteğinden kaynaklanıyor. Bu yüzden kitap okumayı ihmal etmemeniz gerekiyor. Bunun için zamanınız olmadığını düşünseniz bile bu bir yanılsama. Kitap okumayı hayatınızın ayrılmaz bir parçası haline getirmelisiniz. Bu sadece sözel derslerde değil sayısal derslerde de işinizi kolaylaştıracak. Bunun için kendi ilgi alanınızdan kitaplar tercih edebilirsiniz.

Hayal Kurmak Sizi Güçlendirecektir

Unutmayın ki LGS ve YKS’de ölçülen tek şey adayların bilgi düzeyi değil. Soğuk kanlılık, zaman yönetimi, istikrar ve sistemli çalışma da sınavlarda başarılı olmak için elzem. Bu sınavları kazanmış insanlarla konuşmak, onların deneyimlerini ve önerilerini dinlemek motivasyonunuzu arttırabilir ve hissettiğiniz yalnızlık duygusuna çare olabilir. Kimi zaman geleceğe dair kuracağınız hayaller sizin için önemli bir motivasyon olabilir. Sevdiğiniz aktivitelere zaman ayırarak hem dinlenebilir hem de direncinizi sağlam tutabilirsiniz. Sevdiğiniz şeylere ayıracağınız zaman çalışmak için size güç verecektir.

Ders Çalışmanın Püf Noktaları

LGS ve YKS fark etmeksizin adayların en çok merak ettiği sorulardan biri çalışmaya nasıl ve nereden başlamak gerektiğidir. Tempo ne zaman arttırılmalı sorusu da bunu takip eder. İşte eğitim uzmanlarının sınava hazırlanan adaylara tavsiyeleri:

  • Derslere ilginizi yitirmeyin. Öğretmeni dikkatlice dinleyin ve olası bir odak kaybına karşı not alma alışkanlığı edinin.
  • Dersin ardından ertelemeden, aynı gün içerisinde konu tekrarı yapın.
  • Konuyu anlamadan ve öğrenmeden soru çözme aşamasına geçmeyin. Konuyu çalıştıktan sonra çözümlü sorularla işe başlayın ve olası tüm soru tiplerine karşı antrenman yapın.
  • Konuları ezberlemeye çalışmak yerine temel kavramları öğrenmeyi amaçlayın. Zira bu şekilde o konuyla ilgili tüm soruları çözebilirsiniz.
  • Ders ve konularla ilgili temel bazı bilgileri unutmamak için belli periyotlar dahilinde genel tekrar yapmayı ve tekrarların ardından soru çözmeyi ihmal etmeyin.
  • Piyasada bulunan bütün soru bankalarını alıp hepsini çözmek yerine kaliteli birkaç yayınevinin soru bankasını çözmeyi deneyin. Unutmayın aşırı kolay sorular çözmek size büyük bir fayda sağlamaz. Çıkmış sorular çözmek ise sizi ÖSYM ve MEB’in soru diline hazırlar.
  • Birçok öğrenci, kendilerine kolay gelen veya sevdikleri ders ve konulara çalışarak kendilerini iyi hissetme hatasına düşerler. Ancak doğru olan bütün konulara yeterince zaman ayırmak hatta yetersiz olduğumuz konulara daha çok çalışmaktır.
  • Anlamakta ve çözmekte zorlandığınız konuları küçük parçalara bölerek çalışmayı deneyebilirsiniz. Parçadan bütüne gitmek de etkili bir yöntemdir.
  • Test çözerken süre tutmayı unutmayın. Aksi halde gerçek sınavda zaman yönetiminde büyük problem yaşayabilir ve normalde alabileceğinizden çok daha az bir puanla sınavdan ayrılabilirsiniz.
  • Zayıf olduğunuz konulara önem vermelisiniz. Başarılı olmadığınız konuları tekrar etmeli, çözemediğiniz soruları çözdürmeli ve o soru tipinin üstesinden gelmeyi öğrenmelisiniz.
  • Deneme sınavlarına girmeli ve yanlışınız çıkan konu ve soru tipleri üzerine yoğunlaşmalısınız.
  • Deneme çözümlerini sınav saatinde ve sınav koşullarında yapmaya özen göstermelisiniz.