Haziran ayında hayallerindeki lise ve üniversiteye yerleşmek için sınava girecek adayların heyecan dolu maratonu başladı bile. Pek çok öğrenci bu zorlu süreçte kaygılarla baş etmekte zorlanıyor. LGS merkezi sınavına bir milyona yakın aday katılacak. Üç milyondan fazla adayın ise YKS’ye girmesi bekleniyor. Bu üç milyon adaydan yalnızca bir milyonu üniversiteye yerleşebilecek. LGS’de ise öğrencilerin yüzde 15’lik bir kısmı mutlu sona ulaşabilecek. Hal böyle olunca stres ve baskı unsurları adayların işini bir hayli zorlaştırıyor. LGS ve YKS bilişsel olduğu kadar psikolojik ve fiziksel de bir yarış. Peki adayların bu süreçte en çok yaptığı hatalar neler? Adana’da YKS ve LGS başarısının yıllardan bu yana değişmeyen adresi Güney Başak VIP Eğitim Kurumları LGS ve YKS’ye hazırlanırken yapılmaması gereken hataları sizler için anlattı.
Bu süreçte pek çok aday, agresifleşebiliyor, kilo alıyor veya kaybediyor, içe kapanıp asosyalleşebiliyor. Çünkü adaylar kendilerini zorlu bir rekabet ve yarış içerisinde hissediyor. Aileye, akrabalara ve arkadaşlarına karşı hissettiği sorumluluk büyük bir başarısızlık kaygısı yaratıyor. Yarışınızın kendinizle olması gerekiyor. Her gün bir önceki günden daha iyisini yapmaya çalışın ve bunu kendiniz için yapın. Kaygılarınız sizi çalışmaya itmeli. Ancak potansiyelinizi aşağı çekecek düzeye ulaşmamalı.
Aileler çocuklarına kesin hedefler koyup sürekli olarak derslere boğarsa çocuk bir süre sonra kendi hedefine yabancılaşmaya başlar. Çalışır gibi görünmek, sınavı kazanmaktan daha önemliymiş gibi görünmeye başlar. Ailelerin çocukları ile yakın ve sevgi dolu bir iletişim kurması gerekir. Aksi taktirde sınav sonucundan çok daha önemli ve telafi edilmesi zor sonuçlarla karşılaşabilirsiniz. Sınav bittiğinde hayal kırıklığı ve bozulmuş bir çocuk – ebeveyn ilişkisi ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Gelin sınav süresince yapılmaması gereken hataları birlikte inceleyelim.
Çocuğun gireceği bu sınav zaten yeterince önemli. Fakat siz daha büyük anlamlar yüklemeye başlayıp, sınavı ölüm kalım meselesi haline getirirseniz çocuğunuzun kaygılar geliştirmesine yol açarsınız. Sınavlar yaşam boyunca karşılaştığımız zorluklar. Zaten iyi bir temeli olan öğrencinin başarılı olma ihtimali son derece yüksektir. Bu yüzden çocuğun kendisine ve ihtiyaçlarına uygun bir program dahilinde, programa uyarak çalışmasını sağlamanız, gerektiğinde ona duygusal destek vermeniz yeterlidir.
Bir çocuğun başarıya ulaşabilmesi için en önemli kriterlerden biri kıyaslamalardan uzak tutulmasıdır. X kişisin in ne kadar soru çözdüğü, kaç net yaptığı, nereyi kazandığı gibi konular çocuğunuzu baskı altına alır. Herkesin süreci farklı ve kendine özgüdür. Adayın kendisini tanıması ve kendi eksiklerini gidermeye odaklanması gerekir. Başkalarının başarılarını çocuğunuzu kırbaçlamanıza sebep olmamalı. Onu kendi gelişim ve başarıları için motive etmelisiniz.
Ne kadar çok özel ders eşittir o kadar başarı yanılgısına düşmeyin. Çocuğun ihtiyaç duyduğu konulardaki eksiklerini tamamlamanın haricinde ekstra bir yük haline gelen özel dersler ve kurslar adayın bıkkınlık yaşamasına neden olur. Öğrencinin hangi soru tipini çözmekte zorlandığını, nerede iyi nerede yetersiz olduğunu iyi bilmek gerekir. Özel dersler ve kurslar bu ihtiyaçlara göre planlanmalı.
Üç beş yıl öncesinden başlayarak sınava hazırlanan adaylar için bu süreç çok zorlu ve yıpratıcı hale gelebilir. Sınava erken hazırlanmak faydalıdır. Ancak çok erken başlamak bir hatadır. Çünkü sınav hazırlığı psikolojik ve fiziksel açıdan yıpratıcı bir süreçtir. Bir gencin hayatının en güzel yıllarını baskı, stres ve kaygılar altında yıpranarak geçirmesine gerek yok. Adayın kendini motive etmekte zorlandığı 3,5 yıllık hazırlıklar faydadan çok zarar verebiliyor. Doğru bir planla hazırlandığınız sürece uzun yıllara ihtiyacınız yok.
Kainatta hiçbir şey yoktan var olmaz. Hiç kimse bir mucizenin sonucunda sınav kazanmaz. Sınavda başarılı olmak için konuların tamamına hakim, stresle başa çıkabilen, zaman yönetimi konusunda beceri sahibi ve hazırlıklı biri olmanız gerekir. Akademik ve psikolojik destek alınabilir. Ancak sorumluluklarını yerine getiremeyen bir öğrencinin sınav kazanmasını sağlayabilecek bir özel ders veya dershane yoktur. Bütün profesyoneller size yardımcı olmak için var. Sorumluluklarınızı sizin yerinize yapmak için değil. O yüzden sizi zafere götürecek tek kişinin kendiniz olduğunu unutmayın.
Aileler unutmamalıdır ki bir öğrencinin çok soru çözüyor olması başarıya ulaşmanın birinci koşulu değildir. Çok soru çözmek önemlidir ve öğrencinin soru tipleri karşısında hazırlıklı olmasını sağlar. Çözülen her deneme sınavı, adaya mutlaka bir şey öğretir. Kendi durumunu ve ihtiyaçlarını anlamasını sağlar. Ailelerin çocuğa destek olma sınırını aşıp sanki kendilerinin sınavı gibi davranmaması gerekir. Çocuğa kendi istediği kadar destek olmalı ve işine karışarak baskı yaratmamalısınız.