Sekizinci sınıf öğrencileri LGS için, 12. sınıf öğrencileri de YKS için durmaksızın çalışmayı sürdürüyor. Uzman eğitimciler son ayların, sınavlar için belirleyici olduğunu ve kalan süreyi iyi değerlendirenlerin kazanma şansının çok daha yüksek olduğunu belirtiyor. Adana’da özel dershanelerin lider ismi Güney Başak VIP Eğitim Kurumları, LGS’ye bir ay kala yapılması gerekenleri sizler için anlattı.
Geçtiğimiz sene yaklaşık olarak 1 milyon 32 bin öğrencinin yarıştığı LGS’ye bu yıl da 1 milyon 250 bin öğrencinin katılması bekleniyor. Hayallerindeki liseye yerleşebilmek için çalışmalarının son virajına giren öğrenciler motivasyonunu devam ettirmeli. Depremin yarattığı psikolojik ve fiziksel zorluklardan ötürü sınava istikrarlı şekilde çalışmak da kolay olmuyor. Ancak tüm bu zorluklara rağmen son bir ayı verimli geçirebilen adaylar öne çıkıyor. Yalnızca ilk dönem konularının sınav müfredatında yer alacak olması sınav sorularını kolaylaştırsa da adayların arasından sıyrılmayı zorlaştıracak bir durum.
Sınav hazırlık süreçlerinde her zaman için son haftalar kritik önem taşır. Güney Başak VİP Eğitim Kurumları’nın uzman eğitimcileri sınava kalan sürenin en iyi şekilde değerlendirilmesinin önemini vurguladı. Kalan süre eksiğiniz bulunan konuları tamamlamak için yeterli bir süre. Uzun sınav maratonunda yorgun düşüp motivasyonunu yitiren adaylar var. Bu son bir ayda göstereceğiniz yüksek efor sizi rakiplerinizin önüne taşıyabilir.
Geçtiğimiz günlerde Milli Eğitim Bakanlığı sınav sorularının sekizinci sınıfın ikinci dönem konularından değil yalnızca birinci dönem konularından oluşacağını bildirmişti. Bu durum bir avantaj gibi gözükse de rehavete kapılmamak gerekir. Zira 2020 yılında da benzer bir durum yaşanmıştı ve sınav hiç de kolay olmamıştı. Bu yıl da eleyici nitelikte zor soruların sınavda karşımıza çıkmasına hazırlıklı olmamız gerekir. Son bir ay içerisinde çözebildiğimiz kadar soru çözüp, detaylara dikkat etmemiz gerekir. Deneme sınavlarımızı gerçek sınav koşullarına uydurmalı ve bakanlığın hazırladığı sorular ile benzer sorular hazırlayan yayınlar tercih etmeliyiz. Deneme sınavları sonrasında hatalarımızı tespit edip o konuları yeniden çalışmıyorsak deneme sınavı çözmemizin bir anlamı yok. Netlerimizi ancak bu şekilde arttırabiliriz.
Özellikle Türkçe testindeki anlam bilgisi ve mecaz gibi konulara titizlikle yaklaşılması gerekir. Sözel mantık ve paragraf soruları da zaman kullanımı açısından belirleyici olacaktır. Yeni nesil matematik soruları da adayların en çok dikkat etmesi gereken konular arasında. Bu konularda soruyu doğru cevaplamak kadar bunu olabildiğince hızlı yapmak da önemli. Bunu başarmanın en basit yolu da bu konularda soru çözme pratiğini olabildiğince arttırmaktan geçiyor. Milli Eğitim Bakanlığı’nın geçmiş yıllarda yayınladığı sınav sorularını ve örnek soru kitapçıklarını çözmemiz gerekir. Zira kendimizi bu soru diline karşı ne kadar hazırlarsak sınav sırasında işimiz o denli kolaylaşır.
Bir diğer önemli konuda depremden etkilenen adayların sınav performansı. Deprem bölgesindeki öğrencilerin beslenme, barınma, güvenlik gibi temel gereksinimlerinin yanı sıra öğrencilerin ders çalışabilmeleri için gerekli psikolojik ve fiziksel şartların da sağlanması gerekiyor.
Başarabileceğine inanmak başarmanın en önemli ön koşullarından biri. “Ben yapamam” gibi bir öğrenilmiş çaresizlik içerisine girmek sınava çalışma motivasyonumuzu da düşürecektir. Buna karşın düzenli çalışma programına uyan, kazanabileceğine inanan aday, kendisine iyi gelecek başka aktivitelere de zaman ayırabilir. Bu da uzun sınav maratonunda yaşanması muhtemel psikolojik yıpranmadan korunabilir. Bu son aylarda ailelere de önemli görevler düşüyor. Aileler çocuklarına son aylardaki performanslarının sınavı kazanmalarını sağlayabileceği bilincini aşıladıktan sonrasını ona bırakmalılar. Bu bilince sahip bir öğrenci yapması gerekenleri yapacaktır. Çocuğunuz için bir baskı unsuru değil motivasyon unsuru olmanız gerekir.
Siz de hayallerinizdeki liseyi kazanarak gelecekteki başarılarınıza önemli bir adım atmak istiyorsanız Adana’da LGS başarısının önde gelen ismi Güney Başak VİP Eğitim Kurumları ile tanışmakta geç kalmayın.
Milli Eğitim Bakanlığı tarafından düzenlenen LGS’de başvurular 13 Nisan günü sona ermişti. Merkezi sınav 4 Haziran günü düzenlenecek. İlk oturum sabah 09.30’da ikinci oturum ise 11.30’da başlayacak. Sınavın ilk oturumunda öğrenciler Türkçe, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, Yabancı Dil, İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük gibi derslerden toplamda 50 soruyla karşılaşacaklar. Bu 50 soruyu cevaplamak için 75 dakikaları olacak. İkinci oturumun içeriğinde ise matematik ve fen bilimleri soruları bulunuyor. Toplamda 40 sorunun yer aldığı ikinci oturumda adayların soruları yanıtlamak için 80 dakikaları olacak. Sınav sonuçlarının ise 26 Haziran günü Milli Eğitim Bakanlığı’nın resmi internet sitesinden açıklanması bekleniyor.
Güney Başak VİP Eğitim Kurumları sınava girecek tüm adaylara başarılar diler.