ÖSYM Başkanı Halis Aygün, 26 ve 27 Haziran tarihlerinde üç oturum halinde gerçekleştirilecek olan 2021 YKS’ye dair bazı açıklamalarda bulundu. İşte Aygün’ün kamuoyuna açıklamaları:
ÖSYM tarafından düzenlenen sınavlar arasında en çok katılımcısı olan ve lojistik açıdan en büyük organizasyon becerisi gerektiren sınavın YKS olduğunun altını çizen Aygün, KKTC dahil olmak üzere sınavın eş zamanlı olarak 200 farklı merkezde gerçekleşeceğini belirtti.
Sınava ilişkin evrakın basılması, paketlenmesi 40 gün sürerken toplam 5 milyon sınav kitapçığı ve cevaplar için optik form basıldı.
Çok sayıda adayın katılacağı sınavda görevli sayısı da bir o kadar fazla. Bunun yanında tekli ve toplu salonlarda olmak üzere 10 bin 231 dezavantajlı (engelli) aday sınava katılacak. Sınavda herhangi bir mağduriyet yaşamamaları için de gerekli tedbirler alınmış durumda.
Sınavın gerçekleşeceği tüm il ve ilçelerle irtibatta olduklarını belirten Aygün, sınav evrakının ve onu taşıyan nakil araçlarının güvenliğinin emniyet müdürlükleri ve jandarma komutanlıkları ile koordineli şekilde sağlanacağını da anlattı.
Sınav günleri toplu taşıma araçlarının öğrencileri ve görevlileri mağdur etmeyecek şekilde yeterli sefer sayısıyla hizmet vermeleri belediyeler, valilikler ve kaymakamlıklar tarafından temin edilecek. Sınav anında gürültü olmaması için de kolluk güçleri seferber edilecek.
Giriş belgeleri 10 Haziran’dan itibaren aday işlemleri sisteminden erişime açılmıştı. Bu sınav giriş belgesi ve fotoğraflı kimlik belgeleri ile sınava girebilecekler. Herhangi bir eksikliği bulunan öğrencilerin işlemlerini gerçekleştirebilmeleri için il ve ilçelerdeki nüfus müdürlükleri de hafta sonu hizmet verecekler.
Sınavın güvenli ve sorunsuz şekilde gerçekleşmesi için rektörler, valilikler, kaymakamlıklar, belediyeler, emniyet müdürlükleri, jandarma komutanlıkları, sağlık müdürlükleri ve nüfus müdürlüklerinin katkıda bulunduğunu belirten Aygün, hepsine ayrı ayrı teşekkür etti.
Adaylara ve ailelere yönelik tavsiyelerde de bulunan Aygün, sınav sonuçlarının ne olduğuna aldırış etmeden çocuklarının yanında olmaları gerektiğini, başarının yalnızca bu sınav sonuçlarıyla değerlendirilemeyeceğini söyledi.
Her öğrencinin başarılı olacağı bir alan muhakkak vardır. Gençler kendine güvenmeliler. Aileler de çocukları ile gurur duyup yanlarında olduklarını hissettirmeli diye konuştu.
Pandemi önlemleri ise şu şekilde: Binaların temizliği ve dezenfekte işlemi detaylı şekilde gerçekleştirildi. Sınav binasına giriş esnasında maske ve dezenfektan dağıtımı sağlanacak. Arzu eden adaylar kendi maske ve dezenfektanlarını kendileri getirebilecekler.
Sınavda görevli olan kişilerin ve sınava katılan adayların durumları HES kodları aracılığıyla takip edilirken enfekte olmuş adaylar farklı salonlarda sınava alınacaklar.
Okul bahçelerinde olası bir yığılmanın önüne geçebilmek için bahçelere adaylar ve görevliler dışında kimse alınmayacak. Yığılma olmaması ve sosyal mesafenin korunması için görevliler öğrencileri giriş ve çıkış esnasında yönlendirecekler.