Bir öğrenci akademik yaşantısı boyunca sınav kaygısı ile birlikte yaşar. Doğru yönetildiğinde sınav kaygısı, öğrencinin motivasyonunu ve başarısını beraberinde getirebilir. Ancak sınav kaygısı sizi yönetirse gerçek potansiyelinizin altında kalmanız da mümkündür. Adana YKS ve LGS hazırlık dershanesi Güney Başak VIP Eğitim Kurumları, sınav kaygısının nedenleri ve bu kaygıyı yenmenin yollarını sizler için anlattı.
Sınavdan veya herhangi bir ölçümden önce ortaya çıkan stres ve kaygı, başarısız olma korkusu ile ilgilidir. Sınava hazırlanırken yaşadığımız stres seviyesi, sınava kalan zaman, kendi seviyemizden duyduğumuz endişe, hazır olup olmama muhakemesi ve başarısızlık durumunda neler yaşanacağı korkusu gibi faktörler bir araya gelerek sınav kaygısını oluştururlar.
Bu noktada öğrencilerimize verdiğimiz ilk tavsiye düşünceyi durdurma tekniğidir. Kaygıya neden olan düşünceleri tek tek tespit edip, bunları başka bir şey hakkındaki olumlu düşüncelerle değiştirmeyi hedefleyen bu teknik, sınav öncesi sakinleşmek için idealdir. Yeri geldiğinde meditasyon yöntemlerini de içerir.
Her öğrencinin sınav kaygısına yol açan farklı nedenleri vardır. Fakat yine de bazı nedenler daha geneldir. Bunlar ebeveynlerden, öğretmenlerden ve arkadaşlardan gelen baskı, başarısızlık korkusu, kendine karşı güven eksikliği ve mükemmeliyetçiliktir.
Sınavlar öğrenciler için çok büyük bir stres kaynağıdır. Ancak şu düşünce bile öğrencilerin kendisini iyi hissetmesi için geçerli bir nedendir. Eğer sınav için kaygılanıyorsa bu sınav için ciddi anlamda emek ve çaba harcamış demektir. Yeterince çalışmayan bir öğrenci en fazla kesin bir kötü sonucun beraberinde getireceği olumsuz durumlar için endişelenir. Ancak çalışan bir öğrenci bu sınav için zaman ve emek harcamıştır. Harcadığı zaman ve çabanın boşa gitmemesi için kaygılanır. Kaygılanmak ise onu daha çok çalışmaya iter ve öğrenci maksimuma yakın bir performans sergiler. Fakat kaygı onu yönetmeye başlarsa, yani kaygı özgüvenine zarar verirse bu defa yapabileceklerinin altında kalır.
Peki sınav kaygısı ile nasıl başa çıkarız ya da onu nasıl yönetiriz. İlk olarak sınava planlı, düzenli ve istikrarlı bir şekilde hazırlanmak gerekir. Kaygıya kapıldığı anda güvenle sarılabileceği ve daha önce başarıya ulaştığı kanıtlanmış bir plan ve programın varlığı öğrenciye güven verir. Bütün konuları bitirmiş, yeterince deneme çözmüş ve tekrar yapmış öğrenci, elinden geleni ve yapması gerekeni yaptığı için sorumluluklarını yerine getirmiş hisseder. Bu da kaygıyı azaltır zira kendisini suçlayabileceği bir durum kalmamıştır. Geri kalan değişkenler ona bağlı değildir. O yapması gerekeni yapmış olmanın rahatlığı ile sınava girer.
Öncesinde iyi uyumak ve dinlenmek de önemlidir. Bununla birlikte sürekli olumsuz senaryolar üretmenin ve geçmiş kötü sınav deneyimlerini hatırlamanın bir yararı olmadığını unutmayın. Zira bu sizi yavaşlatmaktan başka bir şeye fayda sağlamaz. Olumsuz bir sonuçla karşılaşmadan, o sonuç gerçekleşmiş gibi davranmayın.
Gevşeme egzersizlerinden faydalanın ve olabildiğince çok prova yapın. Sınav koşullarında ve süresinde çok deneme çözmüş olmak kendinizi sınav koşullarında iyi hissetmenizi sağlayacaktır.
Stres duygusu olumsuz bir duygu değildir. Zira hayatta kalabilmek için ve başarılı olabilmek için ihtiyaç duyduğumuz bir duygudur. Ancak strese teslim olursak başarısız oluruz. Buna karşın stresi yönetebilirsek bu bizim olumsuz koşullara önlem almamızı ve başarıya daha güvenli adımlarla ilerlememizi sağlar.
Sınav sürecinde başınıza gelebilecek olumsuz ihtimalleri tek tek yazın. Sonra her birine karşı nasıl önlem alabileceğinizi yazın. O önlemleri aldıktan sonra da hiçbir olumsuz olasılığın canınızı sıkmasına izin vermeyin. Çünkü yapabileceğiniz her şeyi zaten yaptınız.
Adana üniversiteye hazırlık dershanesi Güney Başak VIP Eğitim Kurumları profesyonel psikolojik danışmanlık ve rehberlik hizmeti ile öğrencilerin sınav kaygısına yenik düşmesine engel oluyor.