YKS’nin kilit oturumlarından biri olan TYT’de öğrencilerin zorlandıkları testlerden biri de Fen Bilimleri Testi. Biyolojiden 6, fizikten 7 ve kimyadan 7 soru olmak üzere öğrenciler bu testte toplam 20 soru ile karşılaşırlar. Adana Üniversite Hazırlık Dershaneleri arasında tecrübeli kadrosu, VIP eğitim olanakları, sınavla birebir nitelikteki yayınları ve yüksek başarı yüzdesiyle öne çıkan Güney Başak VIP Eğitim Kurumları, TYT Fen Bilimleri testine nasıl çalışılır sizler için anlattı.
Öğrencilik hayatı boyunca düzenli ders çalışan adaylar için konuları bitirmek daha kolaydır. Ancak özellikle fen bilimlerinde temeli zayıf olan öğrenciler sınava az zaman kala aşırı strese maruz kalmamak için erkenden çalışmaya başlamalıdır. Zira toplam 20 soruya karşılık farklı ders ve disiplinlerden çok fazla sayıda konuyu bilmeleri gerekir. Fen Bilimleri testi sınavdaki başarıyı doğrudan etkileyen kilit bir testtir. İyi bir üniversite ve iyi bir bölüm hayali kuran her öğrenci Fen Bilimleri testinde asgari bir başarı elde etmek zorundadır.
TYT Fen Bilimleri testinde başarılı olmanın anahtarı en zeki değil, en planlı, disiplinli ve istikrarlı öğrenci olmaktır. Öğrenciler moral ve motivasyonlarını bozmamak adına zaten hali hazırda iyi oldukları ders ve konulara çalışmak gibi bir hataya düşerler. Oysaki önceliğimiz az bilinen veya hiç bilinmeyen konular olmalıdır. Konular çalıştıktan sonra en az iki kaynaktan konu testleri çözülmeli, branş denemelerinde de yanlışımız çıkan konular tekrar edilmelidir. Ancak bu sayede netlerimizi arttırabilir ve sınavda hedeflediğimiz başarıyı elde edebiliriz. Konuları çalışırken konunun özünü özetleyen ve sonrasında baktığımızda konuyu hatırlamamızı sağlayacak birer sayfalık notlar tutabiliriz. Anlamadığımız konu için internetteki video dersleri tarayabilir ve bizim seviyemizde anlatan bir öğretmen bulup konuyu onunla takviye edebiliriz. Çözemediğimiz soruları, soru paylaşım platformlarında çözdürebiliriz.
Sınav müfredatı ve diliyle uyumlu kaynaklardan çok sayıda soru çözmemiz gerekir. Mümkün olduğunca fazla kaynaktan soru çözmek ve geçmiş yıllarda sınavda çıkan soruları çözmek bizi sınavda karşılaşacağımız her soru tipine karşı hazırlıklı hale getirir.
Sınav sadece bilişsel bir süreç değildir. Sınavda başarılı olmak psikolojik ve fiziksel direnci de gerektirir. Bu yüzden hem psikolojimize hem de fiziksel sağlığımıza özen göstermeliyiz. Spor yapmalı, düzenli uyumalı ve dengeli beslenmeliyiz.
Fiziksel aktivitelerde bulunmak hem stres seviyemizi azaltır hem de bizi olası sağlık problemlerinden korur. Keyifli aktivitelere zaman ayırırsak ders çalışarak geçirdiğimiz zamanın daha verimli olmasını sağlarız.
Bu süre öğrencilerin kişisel durum ve seviyelerine göre değişkenlik göstermektedir. Fen bilimlerinde zaten çok başarılıysanız konuları tamamlamanız uzun zaman almayacaktır. Ancak aynı şey Türkçe testi için geçerli olmayabilir. Ancak derslerin birini bitirip diğerine geçmek doğru bir plan değildir. Zira diğer derslerin büyük kısmını unutmanıza neden olacaktır. Bütün derslere aynı anda başlayıp devam etmelisiniz. Günde 4 ila 5 saatlik bir çalışma temposu ile ortalama iki, üç aylık bir süreçte TYT konularını bitirip soru ve deneme çözme aşamasına gelebilirsiniz.
TYT’ye ve genel olarak YKS’ye son sınıftan önce çalışmaya başlanmalıdır. Konu yükünün fazla olması öğrencilerin son senelerinde hem okul dersleri hem de sınav konularına çalışma zorunluluğu dayanılması zor bir hali beraberinde getirecektir. Bu yüzden 12. sınıfa gelmeden muhakkak TYT’ye çalışmaya başlamak gerekir.
Günlük olarak çözmeniz gereken soru miktarı yine sizin kişisel durumunuza göre değişkenlik arz eder. Günde ortalama olarak 100 ila 200 arası soru çözmek ve muhakkak zayıf olduğunuz konuların üzerine gitmek gerekir. Sürekli olarak zaten başarılı olduğunuz konularla ilgili soru çözmek kendinizi kandırmaktan başka işe yaramaz. Yine başarılı olduğunuz denemelerde çıkan birkaç yanlışınızın konusunu tekrar etmemek de yerinizde saymanızla sonuçlanır. Yine de ortalama olarak ders ders soru hedefini aşağıda paylaşıyoruz. Ancak unutmayın ki sizin ihtiyacınızı en iyi siz ve sizinle birebir ilgilenen öğretmeniniz bilecektir.
İhtiyaç duyduğunuz konularda soru sayısını arttırabilirsiniz. Özellikle sorunun doğru çözümünden çok hızlı ve doğru çözümünün önemli olduğu problem ve paragraf gibi konularda pratikliğinizi arttırmak için son güne kadar bu konularda soru çözmeye devam etmeniz gerekir.
Siz de üniversite sınavında başarı elde edip hayalinizdeki üniversite ve bölümü kazanmak için Adana’da VIP eğitimin bir numaralı adresi Güney Başak VIP Eğitim Kurumu ile tanışabilirsiniz. Güney Başak, başarıya giden en kısa yol!