Sınava hazırlanan öğrenciyi açık denizde yolculuk yapan bir gemiye benzetebiliriz. Eğer bir rotanız, hedefiniz ve pusulanız yoksa hiçbir rüzgâr size yardım etmeyecektir.
Üniversite sınavına hazırlanırken bir yandan da gelecekteki hayatımızı şekillendiriyor olmak üzerimizde büyük bir baskı yaratır. Çok sayıda ders ve konu yükü altında ezilirken psikolojik olarak da büyük bir sınav veririz. Adana Etüt Merkezleri ve Üniversite Hazırlık Kursları arasında yüksek başarı yüzdesiyle dikkat çeken Güney Başak VIP Eğitim Kurumu, YKS’ye hazırlanırken dikkat edilmesi gerekenleri sizler için derledi.
Üniversite sınavına hazırlanırken dikkat edilmesi gereken ilk nokta bütün konulara hakim olmaktır. Konuları teker teker çalışıp, konu testlerini çözüp elinizdeki kaynakları bitirmek bu sürecin olmazsa olmaz ilk adımıdır. Sınavın diğer önemli unsurları da hedefinizi doğru belirlemek, sabırlı olmak ve daha da önemlisi zamanı doğru yönetmektir.
Hedef belirlemeden sınava çalışmak gerçek anlamda rotasız ve pusulasız şekilde denize açılmak gibidir. Sürekli yol alsanız bile sonuçta bir yere varamazsınız. Kişiliğinize ve beklentilerinize uygun bir meslek hedefi seçmeniz, bunun için de mesleklerin avantaj ve dezavantajlarını bilmeniz gerekir.
Elbette ki doğru hedef, gerçekçi ve ulaşılabilir olandır. Mesela “iyi bir üniversite kazanmak istiyorum” cümlesi ulaşılabilir bir hedef olsa da net bir hedef değildir. İyi üniversiteden neyi kast ediyoruz ve bunun kriterleri ne? Hangi üniversiteyi neden istiyoruz? Bu soruların cevabını bilmemiz gerekir.
Hedefinize doğru ilerlerken elbette ki canımızı sıkacak şeylerle karşılaşabiliriz. Hedeflerin gerisinde kalabilir, bazı konularda beklemediğimiz şekilde zorlanabiliriz. Bu zorluklar karşısında pes etmemeli, sabırlı ve dirençli olmalıyız. Hayatta hiçbir şey bedelsiz ve karşılıksız elde edilemez. Hayallerinize ulaşmak istiyorsanız karşılığında bazı şeylerden fedakârlık etmeniz gerekir. Bunların başında zamanı doğru yönetmenize engel olan şeylerle vedalaşmaktır.
Erteleme huyunuz varsa eğer ilk olarak bundan vazgeçmelisiniz. Ertelemeler pişmanlık duygusu, huzursuzluk gibi hislerle sizi baş başa bırakır. Kendinizi hatalı veya yetersiz hissetmeye başlarsınız. Kendinize net ve gerçekçi hedefler koyun ve onları birer birer tamamlayın. Bu derslerden başka hiçbir şeye zaman ayırmayacağınız anlamı taşımaz. Aksine muhakkak kendinizi iyi hissetmenizi sağlayacak aktivitelerde bulunmalısınız. Burada kast ettiğimiz şey ders çalışmanız gereken zamanlarda ders çalışmanızdır. Yaptığınız planlama ve koyduğunuz hedef doğrultusunda yapmanız gereken şeyi yapmanız yeterlidir. Geri kalan her şeyden kendinizi mahrum bırakmanıza gerek yoktur.
Algılarınızı kapatmanız gereken bir diğer durum da başkalarının aldığı sonuçlar ve ne kadar çalıştıkları. Unutmayın ki herkesin seviyesi, artıları, eksileri ve ihtiyaçları farklıdır. Kendinizle yarışmalı, performansınızı kendinizle ve hedefinizle kıyaslamalısınız. Adana Üniversite Hazırlık Kursları ve Etüt Merkezi Güney Başak VIP Eğitim Kurumları ile siz de hayallerinize ve başarıya giden merdivenleri tırmanabilirsiniz.