8-9 Haziran tarihlerinde yapılacak Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) için geri sayım başladı. Bu yıl 3 milyon 243 bin adayın başvurduğu sınav için adaylar çalışmalarını sürdürüyor. Ancak başarı için ders çalışmanın yanında, doğru yöntemler geliştirmek de önemlidir. İşte öğrencileri YKS’de başarıya götürecek öneriler…
Sorular Her Zaman Zor Değildir: Testlerde sizin bilgi düzeyinizin altında ve üstünde olan sorular yer alır. YKS gibi sınavlarda soruların yüzde 10'u çok zor, yüzde 10'u çok kolay, yüzde 20'si zor, yüzde 20'si kolay ve yüzde 40’ı normal bilgi düzeyindedir. Dolayısıyla “Bu kadar da kolay olabilir mi?” diye tereddüt etmeyin.
Tüm Seçenekleri Okuyun: Doğru cevabı işaretlemeden önce tüm seçenekleri okuyun ve soruda istenene odaklanın. Soruların hepsini çözemezsiniz ancak sınavdaki soru dağılımında çözebileceğiniz ortalama soru sayısına ulaşabilirsiniz.
Anahtar Sözcüklere Dikkat Edin: Sınavda turlama tekniğini kullanın. Yapamadığınız sorularda zaman kaybetmeyin, daha sonra dönmek üzere işaret koyun. Birinci turdan sonra o soruya yeniden bakabilirsiniz. Anahtar sözcüklerin altını çizin. Soru köklerindeki "değildir, olamaz" gibi sözcüklere dikkat edin.
Kuvvetli Çeldiriciler Olabilir: Sınavda iki seçenek birbirine çok yakınsa ikisi de doğru cevap olmayabilir. Diğer seçenekleri iyi okuyarak detayları yakalayın. Ayrıca birbirinin zıttı olan iki seçenekten birinin doğru olma ihtimali yüksektir.
Uzun Metinler Sadece Psikolojik Olarak Zordur: Sınavdaki uzun metinler sadece psikolojik zor görünür, aslında soru kolay olabilir. Hızlı okumayı ve soruda isteneni anlamayı hedefleyin.
Derin Bir Nefes Alın: Belirli aralıklarla derin nefes alın, birkaç saniye tutun ve yavaş yavaş verin. Sınavda dikkatiniz dağıldığında soruyu tekrar okumak yerine 10-15 saniye derin nefes alıp vermek faydalı olacaktır.
Siz İzin Vermedikçe Çevre Sizi Etkileyemez: Sınavda, dış etkenler nedeniyle dikkatinizin dağılmasına izin vermeyin, sadece sınavınızla ilgilenin.
Kaygı Bulaşıcıdır: Olumlu tavırları olan insanlarla birlikte olmaya çalışın. Negatif bakış açıları sizi de olumsuz etkiler ve kaygınızı arttırır.
Okuma Hataları İçin Çalışmalar Yapın: Sınav sorusundaki olumsuz bir ifadeyi, olumlu olarak okumak hataya neden olur. Sorulardaki altı çizili veya kalın yazı karakterli sözcükleri dikkatli okuyun.