YKS sonuçları açıklandı ve tercih kılavuzu yayımlandı. Tercih yapacak adaylar, bazı puan aralıklarındaki yığılmalar ve bu yılki sınavda baraj uygulamasının kaldırılması nedeniyle endişeye kapıldı. Adana üniversiteye hazırlık dershanesi Adana Güney Başak VIP Eğitim Kurumu, YKS’ye yönelik değerlendirmeleri sizler için derledi…
Bu yıl ilk defa barajsız olan uygulanan YKS’de, önceki yıllarda olduğu gibi sıralama belirleyici olacak. Sıralamada ayırt edicilik anlamında bir sorun ortaya çıkacağı beklenmekle birlikte, durum ancak ÖSYM kaç kişinin eşit puan aldığını açıkladığında netleşecek.
Sınav süresinin uzatılması da yığılma oluşmasında etkili oldu. Çünkü sınavda süreyi iyi kullanma hızı, bir etken olmaktan çıktı. Eşit puan alan adayların sayısı önemli. ÖSYM bu sayıyı açıklarsa bu seneki sınavın geçen seneye göre ayırt edicilik anlamında bir zafiyetinin olup olmadığı da anlaşılabilir.
Eşit ağırlıktan alan bölümleri isteyen öğrenciler ile sayısal puanlı bölümleri hedefleyen öğrencilerin puanları hesaplandı. Bu grupların birbirinin içine ne kadar karıştığı bilinmiyor. Sözelcilerin içinde de ne kadar eşit ağırlık hedefleyen aday olduğu bilinmiyor. Barajın da kalkması sonucu çok sayıda kişi bu alanlarda tercih elde etti.
Barajın kalkması, sınavın akademik yetkinliğini ölçmekten çok sıralanmanın öne çıkmasına neden oldu. Akademik yetkinliği ölçmediği için bu anlamda çok parlak olmayan öğrenciler de üniversitelere girebilecek. Üniversitelerde öğrenci sayısı artacak ve bu öğrenciler belki bir bölümden mezun olmakta zorlanacak.
Başarı sıralamasını dikkate alarak tercih yapmanız gerekir. Eğer başarı sırasında çok gerilerde bulunuyorsanız ve kesinlikle bu yıl bir üniversiteye girmeyi planlıyorsanız, geçen sene kontenjanı dolmamış olan bölümleri tercih ederek yerleşme şansınızı artırabilirsiniz.
Örgün eğitimde kontenjanlar 858 bin 116 binden, 867 bin 186 kontenjana çıkmış durumda. Artış yaklaşık yüzde 1’e denk geliyor. Vakıf üniversitelerinin lisans kontenjanlarında 2-3 bin düşüş olurken, ön lisansta artış var.
Tercihler için farklı formüller uygulanabilir. Örneğin; sayısal (SAY) tercihlerinde başarı sırasının yüzde 50 fazlası ile yüzde 50 eksiği arasında sıralama yapılabilir.
Bu sene eşit ağırlık (EA) ve sözel (SÖZ) tercihlerde sapmalar bekleniyor. Dolayısıyla bu puan türlerinde tercih yapacak olan adaylar, başarı sırasının yüzde 100 fazlasına kadar üst sıralarda tercih yapabilir. Alt tercihlerde de başarı sıralamasından daha aşağılara inilerek tercih yapılabilir.