Hafta sonu gerçekleştirilecek olan 2021 YKS’ye sayılı zaman kala stres ve kaygı miktarı da katlanarak artıyor. Güney Başak VIP Kurs Merkezi öğretmenleri, adayların sınav esnasında en çok tekrar ettiği 15 yanlışı sizler için derledi:
1-Arkadaşlarınızla, ailenizle ve iletişimde olduğunuz herkesle yalnızca sınav hakkında konuşmak, stres seviyenizi ve kaygınızı arttıracaktır.
2-Beslenmenize ve uyku düzeninize özen göstermemek de sıklıkla yapılan hatalardan biridir. Sınava birkaç gün kala alışkın olmadığınız yemeklere karşı vücudunuzun tepki göstermesi olasıdır.
3-Sınava gireceğiniz bina hakkında bilgi edinmek, sınav giriş belgenizi ve kimliğinizi önceden hazırlamak da önemli. Özellikle büyükşehirlerde yaşayan öğrenciler için zaman çok daha kıymetli.
4-Adaylar kendilerini olumsuz fikir ve yargılarla negatif etkilememeli. Sınavda başarısız olacağına dair bir inanç geliştirmek endişe seviyenizi arttıracaktır.
5-Soruyu küçümsemek, tam olarak okumamak, şıkların tamamını okumadan işaretlemek en basit soruda bile hata yapma riskini arttırır.
6-Hızlı olmak için kendinizi telaşa sokmak da hata yüzdenizi katlayarak arttıracaktır.
7-Basit işlem hataları. Çözemediğiniz sorulara geri döndüğünüzde yanlış kurguladığınız işlem yeniden hata yapmanıza neden olur. İşlemlerinizi gözden geçirmeyi unutmayın.
8-Sorunun tamamını okumamak, pek çok adayın düştüğü hatalardan biri.
9-Soru kökünü yanlış okumak, olumlu ve olumsuz ifadelere dikkat etmemek, doğru yapabileceğiniz çok sayıda soruyu yanlış işaretlemenize neden olur.
10-Sınav esnasında bir soruyla inatlaşmak, kavga etmek zaman kaybetmekten başka bir işe yaramaz. Turlama tekniğiyle o soruya daha sonra dönmek çok basit olan çözümü daha rahat görmenizi sağlar.
11-Deneme çözerken geliştirdiğiniz stratejiden ve soru çözme alışkanlıklarından vazgeçip sınav esnasında yeni yöntemler denemek de önemli bir hata.
12-TYT oturumundan çıktıktan sonra odağınızı AYT oturumuna çevirmeniz gerek. TYT sorularını düşünmek ve tartışmak size bir şey kazandırmayacaktır.
13-Toplu kodlama yapmak zaman kaybettirdiği gibi kaydırma yapma riskini de arttıracaktır. Soruları çözer çözmez işaretlemelerinizi yapmanız gerekir.
14- Zamanı doğru planlayamamak. Her ders için ayırdığınız zamanı iyi belirlemek ve sınav esnasında zamandan ötürü stres yaşamamak gerekir.
15- En sık yapılan hatalardan biri de uzun soruları görünce öğrencinin pes etmesi. Karmaşık görünen uzun metinli sorular karşısında pes etmemek gerekir. Çünkü bu sorular içerisinde daha fazla veri ve ipucu barındırması özelliğiyle çözümü daha basit sorulardır.