Anasayfa Medya Duyurular YKS’de Hangi Ders İçin Nelere Dikkat Edilmeli?
YKS’de Hangi Ders İçin Nelere Dikkat Edilmeli?

YKS’de Hangi Ders İçin Nelere Dikkat Edilmeli?

İki milyondan fazla öğrencinin yarışacağı 2021 YKS için sayılı günler kaldı. Adana Güney Başak VİP Kurs Merkezi öğretmenleri kalan bu kısa sürede öğrencilerin hangi derse nasıl yaklaşmaları gerektiğine dair öneri ve analizlerini paylaştılar.

YKS bilgi, birikim, yorumlama, analiz becerilerine sahip olmayı ve hepsini bir arada kullanabilmeyi zorunlu kılan bir sınav ama bunlar tek başına yeterli değil. Başarılı bir sınav geçirebilmek için iyi bir strateji ve zaman yönetimi de şart. Herkesin denemeler esnasında kendine en uygun sınav stratejisini bulmuş olması gerekiyor. Gelin ders ders ne yapılması gerektiğini inceleyelim.

Türk Dili ve Edebiyatı – Türkçe

Bu alanda TYT oturumunda öğrencilerin doğru okuyabilme, anlama, çıkarım yapabilme, analitik bakış açısı ve dil bilgisi açısından ne kadar yeterli olduğu ölçülüyor. Sınavın AYT oturumuna gelindiğinde ise edebiyat eserlerini dönemlerine akımlarına ve anlayışına göre çözümleyebilmek, eleştirel yaklaşabilmek gibi beceriler aranırken edebiyat tarihi, nesir ve nazım konularına hakimiyet de büyük önem taşıyor.

Soruyu okumaya soru kökünden başlamak hata yapmanızı engellediği gibi soruyu sizden istenen şeye göre okuyacağınız için daha çabuk çözmenize yol açıyor. Bütün sorunun altını çizmek kafa karışıklığından başka şeye yol açmayacaktır. Yalnızca gerekli gördüğünüz alanların altını çizin.

Uzun paragraflarda kolay teslim olmayın. Sanılanın aksine bu sorular daha fazla ipucu verdikleri için daha kolay çözülürler. Paragrafları okurken metinin dışına çıkarak düşünmeyin, düşüncelerinizi metinle sınırlayın.

Anlam sorularında ise bütün seçenekleri okumadan cevabı işaretleme hatasına düşmeyin.

Matematik

TYT oturumunda yer alan matematik soruları genellikle uzun metinlerden oluşur. Sorunun dikkatli şekilde okunup bizden ne istendiğini anlamak, soruyu çözmenin ilk adımıdır.

Soruların çözümünü dağınık yaparsanız nerede hata yaptığınızı görmeniz zorlaşacaktır. AYT oturumuna gelindiğinde ise çok soru çözenlerden ziyade konuya çok hakim olan öğrencilerin daha başarılı olduğunu göreceğiz. Konuları son kez gözden geçirmek AYT’de işinize yarayacaktır. Geometri sorularında görsel zekâ ve analitik düşünme becerisi ön plana çıkacak. Ne kadar çok pratik yaparsanız sınav anında ihtiyaç duyduğunuz bilgileri zihninizin geri çağırması da bir o kadar kolaylaşacaktır.

Fizik

Fizik dersinde çok farklı soru tipi bulunuyor ancak unutulmamalıdır ki tüm bu sorular basit temel bilgilerle çözülebilir. Sorulara karşı kendinizi negatif koşullandırmayın. Şekil verilmeyen sorularda dahi kendiniz şekil oluşturarak kolaylık sağlayabilirsiniz. Cevabı işaretlemeden önce soru köküne son bir defa bakmak hata yüzdenizi ve riskinizi azaltacaktır.

Kimya

TYT’de de AYT’de de kimya soruları esasında birden fazla bilgiyi aynı anda gerekli kılıyor. Bu yüzden öğrencilerin soruları dikkatli okuyup, bilgiler arasında bağlantı kurabilmeleri gerekiyor. Neden sonuç ilişkisini kurmadan, grafik, tablo ve şekilleri doğru yorumlayamadan ve soru kökünü doğru anlayamadan Kimya testinde başarılı olmak imkânsız. Soruların gündelik hayatla ilişkilendirildiği durumlarda cevabı hızlı bulmak önemli hale geliyor. Kimya testindeki başarının yolu da zamanı iyi kullanmaktan, çeldiricilere aldanmamaktan ve bilgilerin tamamını okumaktan geçiyor.

Biyoloji

TYT oturumunda 9. ve 10. sınıf müfredatında yer alan ve temel biyoloji bilgisi gerektiren sorular karşımıza çıkacak. Deney içerikli ve gündelik hayatla bağlantılı soruların boy göstereceği Biyoloji testinde yeni nesil soru pratiğini arttıran öğrenciler fark yaratacak.

AYT oturumunda ise bu defa 11 ve 12. sınıf müfredatı karşımıza çıkacak. Analiz yeteneği ön plana çıkacak. Konunun temel mantığını anlamanın önemli olduğu AYT Biyoloji testinde ezberci yöntemlerle başarıya ulaşmak zor görünüyor. Asla ve asla tüm seçenekler okunmadan cevap işaretlenmemeli bu sayede çeldiricilerin tuzağına düşülmemeli.

Sosyal Bilgiler

TYT oturumunda yapılması gereken paragraf ve yönlendirme cümlelerinin dikkatli şekilde okunması. Ancak AYT oturumunda daha çok bilgi gerektiren sorular yer alacak. Fakat bu AYT’de yorumlama becerisi gerekmeyecek demek değil. Öncüllerin tümünü okumadan cevap işaretlemek en sık yapılan hatalardan biri. Coğrafyada harita ve grafik okuma becerisi önem kazanıyor. Coğrafi özellikler hakkında bilgi sahibi olunmadan bu testte başarılı olmak kolay değil.

Paragrafı yorumlarken kendi öznel fikirlerimizi ve bilgilerimizi bir kenara bırakıp zihnimizi paragrafın bize verdikleriyle sınırlamalıyız. Din Kültürü sorularında kavramları bilmek bir gereklilik. AYT’de felsefe, psikoloji, sosyoloji ve mantık dersleriyle ilgili kavramlara da hakim olmalılar.

Siz de tecrübesi ve öğretmen kalitesiyle diğer dershane ve etüt merkezlerine fark atan Adana Güney Başak VİP Kurs Merkezi’nin YKS kursları hakkında fikir edinmek istiyorsanız şu linke tıklayabilirsiniz:

12. Sınıf Kurslar